Kerncijfers
Lichtmasten 6.806 stuks
Armaturen 7.065 stuks
Waarvan:
- LED-verlichting 1.291 stuks, nachtbrander en dimregime
- nachtbranders 4.023 stuks
- avondbranders 1.751 stuks
Beleid
In 2018 is het beleidsplan Openbare Verlichting vastgesteld. Doel van het beleid ten aanzien van de openbare verlichting is het hebben en in stand houden van een sobere, en doelmatige verlichting in dienst van de sociale en verkeersveiligheid van de burgers. Bij vervanging van materialen wordt duurzaam geïnvesteerd en gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. De doelstelling uit het energieakkoord worden ondersteund door toepassing van energiezuinige verlichting. De lichtmasten die langs wegen buiten de bebouwde kom staan zullen worden overgedragen aan het Waterschap.
Begin 2018 was er een vervangingsachterstand van 1053 aan masten en 2469 aan armaturen. De achterstand in vervangingen wordt ingelopen in een periode van 10 jaar. Door gelijktijdig bij de vervanging energiezuinige lampen toe te passen kan zo ook invulling aan het energieakkoord gegeven worden.
Sinds 2016 werken de Zeeuwse gemeenten, het Waterschap, de Provincie en Zeeland Seaport samen in het gezamenlijk beheren en onderhouden van de openbare verlichting in Zeeland. De doelstellingen van deze samenwerking zijn een uniform, innovatief, effectief en efficiënt beheer en onderhoud van de openbare verlichting, zodat de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk worden gehouden en de personele kwetsbaarheid van partijen wordt verminderd.
Deze samenwerking is vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst openbare verlichting Zeeland. Op basis hiervan is een ‘Bureau Openbare Verlichting Zeeland’ (BOVZ) gevormd, dat zorg draagt voor een gezamenlijk onderhoudsbestek, gezamenlijke directievoering, gebruik van één database – beheerpakket (Onderhoud Management Systeem of OMS) en het beheren van het beheerpakket.
Financieel kader
Op basis van het OMS zijn, op basis van de technische eisen, de volgende investeringen in openbare verlichting nodig:
uitg 2017 | plan 2018 | plan 2019 | plan 2020 | |
Vervangingsinvestering OV | 121.000 | 145.000 | 145.000 | 145.000 |
Door achterstand in de uitvoering van opdrachten is in 2018 voor slechts ongeveer € 78.000,- aan opdrachten uitgevoerd (gedeeltelijk in investeringsprojecten). Vanaf 2019 wordt gestart met een inhaalslag in het achterstallig onderhoud. Bovenstaande vervangingsplanning is erop gebaseerd dat de achterstand in de komende 10 jaren volledig wordt ingelopen. Er is dan gemiddeld € 240.450,- per jaar benodigd voor de vervanging van lichtmasten en armaturen. Het vervangingsbudget zal in deze periode geleidelijk oplopen door de bezuiniging op onderhoud en energie is te zetten voor vervanging.
Knelpunten/risico’s
Door problemen bij de aannemer loopt de vervanging van lichtmasten en armaturen niet volgens planning. Als gevolg van deze problemen wordt gewerkt aan de ontbinding van het contract en het opstellen en aanbesteden van een nieuw contract.
Ontwikkelingen
In het beleidsplan openbare verlichting 2018-2023 is besloten om prioriteit toe te kennen aan duurzame vervangingen. Dit houdt in dat bestaande armaturen en lampen vervangen worden door een LED-uitvoering. Met deze armaturen is het ook mogelijk om indien noodzakelijk op afstand het verlichtingsniveau aan te passen. Bij vervangingen op risicovolle locaties kan overwogen worden om van deze ontwikkeling gebruik te maken.